Οι εξετάσεις για κάθε υποψήφιο αποτελούν μια απαιτητική και ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία. Ο μαθητής δοκιμάζει τις αντοχές του, την υπομονή του, τα όριά του και κυρίως τη θέλησή του να πετύχει τον στόχο του.Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τρόπους μελέτης που μπορούν να σε βοηθήσουν να οργανώσεις την μελέτη σου είτε είσαι μαθητής Γυμνασίου ,που προετοιμάζεσαι για τις ενδοσχολικές σου εξετάσεις,είτε μαθητής Λυκείου.
-
Σημειώσεις: Η λήψη σημειώσεων είναι μια κλασική μέθοδος μελέτης που περιλαμβάνει την καταγραφή σημαντικών πληροφοριών κατά την ανάγνωση του μαθήματος. Η διαδικασία αυτή βοηθά τους μαθητές να διατηρήσουν πληροφορίες και η επανεξέταση των σημειώσεων αυτών αργότερα ενισχύει τη μάθηση.
-
Flashcards: Οι κάρτες flash είναι ένα δημοφιλές εργαλείο μελέτης που μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να απομνημονεύσουν πληροφορίες γρήγορα και εύκολα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για θέματα που απαιτούν απομνημόνευση,Εαν είσσι μαθητής γυμνασίου εδώ θα βρεις κάρτες flashcards για την 11η ενότητα των αρχαίων ελληνικών απο πρωτότυπο : Αρχαία α γυμνασίου
-
Περιβάλλον μελέτης: Προτιμήστε το διάβασμα στον χώρο που διαβάζετε συνήθως . Στον συγκεκριμένο χώρο είναι καλό να μπορείτε τόσο να συγκεντρώνεστε όσο και να χαλαρώσετε. Εάν μπορείτε να συγκεντρωθείτε με μουσική αποφύγετε μουσική με λόγια και προτιμήστε ορχηστρική μουσική σε όποιο είδος προτιμάτε.
-
Διαδικτυακοί πόροι: Οι διαδικτυακοί πόροι είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής μέθοδος μελέτης για τους μαθητές. Εκπαιδευτικά βίντεο, podcast και διαδραστικά κουίζ μπορούν όλα να είναι χρήσιμα συμπληρώματα στις παραδοσιακές μεθόδους μελέτης.Για παράδειγμα εαν θέλεις να κάνεις μια σύντομη επανάληψη στην ιστορία προσανατολισμού της Γ λυκείου μπορείς να βρείς εδώ 2 τέτοια κουιζ:
-
Μικρά και συχνά διαλείμματα: Καλό είναι να προγραμματίζουμε κάποιες δραστηριότητες που ξέρουμε σίγουρα ότι μας ευχαριστούν και μας βοηθούν να μην είμαστε τελείως απομονωμένοι όταν διαβάζουμε. Τα θετικά συναισθήματα που θα μας φέρει μία βόλτα, μία ζεστή και φιλική κουβέντα με ανθρώπους που μπορούν να μας ακούσουν, εκφράζοντας τους φόβους και τις αμφιβολίες μας, δεν είναι χάσιμο χρόνου. Αντίθετα, θα μας βοηθήσουν να πάρουμε δύναμη.
-
Ρεαλιστικές σκέψεις: Προσπαθούμε να φανταστούμε με λεπτομέρειες τις πραγματικές συνθήκες των εξετάσεων πριν συμμετάσχουμε σε αυτές, γιατί με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τον εαυτό μας να εξοικειωθεί περισσότερο μαζί τους και να απαλλαγεί από τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που μας δημιουργεί η σκέψη τους.
Σας ευχόμαστε να έχετε επιτυχία στις εξετάσεις σας!